Z kterého zvířátka je vlastně to sójové maso?

Přibližně před dvaceti lety u nás nastal doslova boom v pojídání sójových pokrmů. Ve světě byly produkty z této plodiny známé už v šedesátých letech, k nám ale pronikly až otevřením hranic po revoluci. Hospodyňky si mezi sebou začaly předávat recepty na
sója na dlani
·        sójové rizoto
·        sójovou sekanou
·        sójový guláš
·        a další rozmanité chody

Byla to tak trochu móda. Jen mi tenkrát unikalo, jak může být něco nazváno masem, když je jeho původ rostlinný.

I když mnoho domácností tuto masovou náhražku ze svého jídelníčku opět pomalu vytlačilo, ve spoustě už zůstala. Sójové jídlo si můžete běžně objednat i v restauraci. Což jistě ocení hlavně vegetariáni. Využití sóji je však mnohem širší, než je jen náhrada masa.
polévka se sójou
o   Sójové mléko – používá se k vaření a pečení, například ve veganské kuchyni.
o   Tofu – vyrábí se srážením sójového mléka. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, protože dokáže přijmout chuť ostatních ingrediencí.
o   Sójová mouka – neobsahuje lepek, má vysoký obsah vitamínu B1, B2, vápníku a hořčíku.
o   Sójová omáčka – tradiční dochucovadlo, které je u nás známé už dlouhá léta.
o   Inkoust – neobsahuje škodlivé látky.

Ušetříme vepře, zničíme lesy

Nic však není jen černé nebo bílé. A platí to i o této plodině.
·        První nevýhoda – jelikož má vysokou hladinu fytátů, není až tak vhodná pro děti. Fytáty totiž zabraňují příjmu vápníku z potravy.
·        Druhá nevýhoda – stále větší spotřeba nutí zemědělce k rozšiřování osevních ploch. Jelikož už není kam, kácejí se deštné pralesy a savany.
opice v pralese
Za posledních sto let zmizelo z povrchu zemského padesát procent tropických deštných lesů.Do roku 2020 by mělo padnout za sójové lusky dvaadvacet miliónů hektarů těchto přírodních oblastí. Pokud se kácení nezastaví, za několik málo desítek let zmizí úplně a s nimi tisíce druhů ze světa flory i fauny.

3.5
02