Polévka dýňová….raz dva hotová

Po teplém létě a plodném podzimu, má mnoho z nás doma nebo ve sklepě uskladněnou spoustu dýní a dýniček, všemožných barev a tvarů. Kdo nemá své vlastní zásoby, jednoduše zajde do supermarketu, kde se dá sehnat velké množství druhů.  Je to ideální zelenina pro přípravu lehké, rychlé a hlavně chutné krémové polévky. Zřejmě nejchutnější, ale také nejlepší pro bleskové použití, je dýně Hokkaido, protože se její slupka nemusí loupat. Ale i z ostatních druhů (muškátová, máslová, goliáš a jiné) je polévka skvělá, každý si vybere dle své chuti.

dýně a květiny
Na polévku potřebujeme:

Ø  Dýni

Ø  Vývar (z masa, zeleniny nebo v kostce. Můžeme rovněž použít sypkou směs, jako je vegeta, kuchtík a podobně.)

Ø  Sůl

Ø  Sladká smetana či smetana ke šlehání

Ø  Sýr (dle chuti, doporučujeme aromatický a pikantnější, jako například parmazán nebo nivu)

Takto postupujeme:

Omytou dýni oloupeme (dle druhu), rozkrojíme a vybereme jádra lžící.

Nakrájíme na menší kusy a dáme vařit společně s vývarem doměkka. V tlakovém hrnci stačí cca 1O minut. Množství vývaru (vody) zvolíme podle toho, jak hustou chceme mít polévku. Z vlastní zkušenosti doporučujeme méně tekutiny, aby byla konzistence polévky hezky krémová.

krémová dýňová polévka
Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem ve vývaru.

Vmícháme sladkou smetanu nebo šlehačku a najemno nastrouhaný sýr.

Dle chuti ještě můžeme dosolit.

 

Když potřebujete nějakou „rychlovku“, uvařte si tuhle polévku J

 

Výborná je tato polévka podávaná s na másle opečenými krutony z rohlíku či housky. Na talíři můžeme dozdobit, dýňovými semínky, bylinkami (bazalka, pažitka), zastrouhat muškátovým oříškem nebo zakápnout dýňovým olejem. Budete překvapeni, jeho lahodnou chutí.

 

Tuto vynikající dýňovou polévku hravě zvládnou i méně zdatní kuchaři a ty ostatní potěší svou jednoduchostí. Máme vyzkoušeno, že chutná i dětem. Přejeme vám dobrou chuť!

3.2
05